HTML

csabika25 élet és geek blogja

Annyi mondanivalóm van a világnak. Ez néha jó, néha nem jó. A web 2.0-ban élek, és az IT biztonságban dolgozom. Ezt a kettősséget nehéz feloldani, de ebben a blogban mégis megpróbálom.

Friss topikok

Linkblog

Előadás a Robothadviselés konferencián

2009.11.22. 19:41 | csabika25 | Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás robothadviselés hadmérnök

Hagyományos "vadászterületem" a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Robothadviselés konferenciája, ahol idén egy (talán) közérdeklődésre is számottartó előadást fogok tartani. A téma pedig - dobpergés - a közigazgatási informatikai rendszerek fejlesztőire vonatkozó biztonsági követelmények.

Miért is kell ezzel foglalkozni? Azért, mert ez egy teljesen szűz terület, igazából nincsenek különleges elvárások, pedig a Common Criteria szerint kell ilyen. Szerintem pedig ez így nincsen jól. Kell, hogy a megrendelő valamilyen módon kontrollálja azokat a fejlesztőket, akik neki a szoftvert előállítják. Közig rendszereknél pedig ez különösen igaz. Megfogalmaztam ezért egy szervezeti, egy műszaki és egy szabályzati követelménylistát, amiket hozzáigazítottam a KIB 25. és a KIB 28. ajánlások szelleméhez. Ezt azt jelenti, hogy három biztonsági szintet állapítottam meg. Az első a széles körben, interneten keresztül elérhető rendszerek fejlesztésére vonatkozik, a második a belső használatúakra, a harmadik pedig az államtitkot kezelő szoftverekre.

Természetesen cikk is készül majd, ez elvileg a 2010. januári Hadmérnökben fog megjelenni, onnantól lehet majd vele vitatkozni. Ha pedig jó, talán beveszik a KIB 28. ajánlásai közé. A blogon úgyis linkelni fogom majd a végleges anyagot!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabika25.blog.hu/api/trackback/id/tr741544543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása